Şemdinli Balı Nedir?

Şemdinli balı, Şemdinli ilçesinin 65 kilometre uzağında bulunan Balkayalar Dağı’nın bitki floryasının çeşitliliğinden üretilmektedir. Yalnızca sözünü ettiğimiz bu bölgede yetişen ve bölge halkının tüketimini gerçekleştirdiği bitkilerin çoğunun Türkçe ismi dahi bulunmamaktadır. Öne çıkan pek çok bitkinin var olmasının yanı sıra dış pazara sunulmamıştır. Şemdinli balının üretildiği Balkayalar bölgesinde muhteşem bir bitki örtüsüyle karşılaşmak da mümkündür. Bu durumun temel sebepleri içerisindeyse insan ulaşımına uyumlu bir coğrafyanın olmaması ve bölge şartlarının uygun olmayışıdır. Yalnızca şimdilerde değil, tarihin pek çok döneminde de öne çıkan bir bitki örtüsü mevcuttur. Bu da arılar için önemli bir koruma alanı anlamına gelmektedir. Bölgenin değerli bitki örtüsünden faydalanan arıların ürettiği Şemdinli balı, saray mutfağında da kullanılmıştır.

Arıcılar, standart olarak fazla bal üretimi yapmak için kovanları yaylalara taşımaktadır. Şemdinli balının üretimindeyse kaliteli balın elde edilmesi için derin vadilere gidilmektedir. Aynı zamanda Balkayalar bölgesinden ayrılma durumu söz konusu değildir. Bu sayede elde edilen bal, daha sağlıklı bir hal almaktadır. Şemdinli balı denildiği zaman da karakterli, sert dokulu bal akıllara gelmektedir.

Şemdinli balının üretildiği bölgeler ziraat için uygun değildir. Bundan ötürü bölgede ilaçlanmış arazi yoktur. Yani arılar kimyasal maddelere maruz kalmaz. Arının temiz olması, balın da temiz olması anlamına gelmektedir. Elbette arıların temiz olabilmesi için de Şemdinli balının üretildiği bölge gibi kimyasal kirliliğin bulunmaması önemlidir. Tekil bir dokusu bulunan Şemdinli balı, İngiltere, Fransa ve Almanya gibi Avrupa ülkelerine ihraç edilmektedir. Ülkemizde de önemli bir şöhrete sahip olan Şemdinli balı, pek çok fayda barındırmaktadır.

Şemdinli Balının Faydaları Nelerdir?

Diğer ballarla kıyaslandığı zaman rengi daha açık ve parlak olan Şemdinli balı, antioksidan değeri bir hayli yüksek olan baldır. Şemdinli balı tüketen kişilerin hastalıklara karşı çok daha dirençli oldukları bilinmektedir. Besin değerinin bir hayli yüksek olmasının yanı sıra sağlığı koruma altına almaktadır. Kişinin kronik hastalıklara yakalanma riskini de büyük ölçüde azaltmaktadır. Diğer ballarla kıyaslandığı zaman daha akışkan olan Şemdinli balı, iyi bir mineral kaynağıdır. Bu özelliğinden ötürü de pek çok kişinin ilk tercihleri arasında yer almaktadır.

Şemdinli balının tüketimi, bakterilere karşı korunma sağlamaktadır. Kişinin hastalıklara yakalanma oranını düşürürken hastalıkların etkilerine karşı direnç oluşturmaktadır. Fazla tatlı olmayan, keskin bir tada sahip olmayan bu bal çeşidi, yaralarınızın hızlı bir şekilde iyileşmesine yardımcı olmaktadır. Mitoz bölünmeyle beraber yaraların iyileşmesini hızlandırmaktadır. İçerisinde protein barındıran Şemdinli balı, dokuların iyileşmesine büyük oranla destek olmaktadır. Bundan ötürü yaralanmalar, rahatsızlıklar için önerilen bal türlerinden biri olarak görülmektedir. İçerisindeki saflık ve mineral desteğiyle beraber vücuda önemli oranda destek sağlamaktadır. Bundan ötürü faydalarıyla anılan ve hakkında çokça araştırma yapılan ballardandır.

Şemdinli Balı Nasıl Tüketilmelidir?

Kaliteli ballar çeşitlerinden olan Şemdinli balının nasıl tüketilmesi gerektiği hakkında pek çok soru sorulmaktadır. Bu konuda birçok tavsiyeyle karşılaşmanız da mümkündür. Şemdinli balını her sabah düzenli olarak güne başlarken kullanabilirsiniz. Kahvaltılarda ve ara öğünlerde kullanılabilecek bir bal türü olarak görülmektedir. Ev yapımı tariflerde de kullanılan Şemdinli balı, besinlerin içerisine eklenerek tüketilmektedir. Ekleyeceğiniz zaman oranını damak tadınıza göre de ayarlayabilirsiniz. Sevilen sıcak içeceklere eklenerek de tüketilen Şemdinli balı, kişisel bakımda da sıkça kullanılmaktadır. Yani cilde iyi gelmesinden ötürü maske olarak da yüzünüze kullanabilirsiniz. Elbette diğer bal türlerinde olduğu gibi Şemdinli balında da aşırı tüketmemeye dikkat etmek faydalı olacaktır.