Meşe Balı Nedir?

Dağlık kesimlerde bulunan meşe ağaçlarındaki palamutlardan çıkan sıvılardan elde edilen bal türü, meşe balı olarak bilinmektedir. Var olan diğer bal türleriyle kıyaslandığı zaman çok daha az üretildiği söylenebilir. Genellikle Temmuz ve Ağustos aylarında, belirli dönemlerde üretimi yapılabilen meşe balı, koyu bir renge sahiptir. Özellikle siyah denilebilecek kadar koyu bir rengi olmasıyla tanınmaktadır. İçerisinde fenolik bileşenlere sahip olan meşe balı, biyolojik açıdan yüksek bir değere sahiptir.

Meşe balının özelliklerinden söz etmek gerekirse hem kıvamı hem de akışkanlığıyla diğer ballardan ayrılmaktadır. Kendine has bir aromatik kokusu bulunan meşe balının tadı da farklıdır. Meşe palamutlarından elde edilen enzimler nedeniyle gerçek meşe balında keskin bir koku bulunmaktadır. Çiçek balıyla kıyaslandığı zaman çok daha koyu bir rengi vardır. Yine çiçek balına bakıldığı zaman daha az üretilir ve her sene sınırlı sayıda olacak şekilde şişelendiği bilinir.

Orta derecede tatlılığa sahip olan meşe balı, ağızda dolgunluk hissi oluşturmaktadır. İçeriğinde insan sağlığı için faydalı olan B1, B2, B6 ve B12 vitaminleri bulunmaktadır. Aynı zamanda mineraller ve antioksidanlar açısından da zengin olduğu anlaşılmaktadır. Sodyum, demir, fosfor, potasyum ve magnezyum değerlerinin de yüksek olduğu görülür. Bundan ötürü düşük şeker konsantrasyonuna sahip olduğu anlaşılmaktadır.

Meşe Balının Faydaları Nelerdir?

Bilimsel araştırmalara göre yorum yapmak gerekirse diğer bal türlerine kıyasla en çok antioksidan içeriği bulunan bal, meşe balı olarak geçmektedir. Sözü edilen fenolik bileşenlerin çiçek balıyla kıyaslandığında beş kat daha fazla olduğu anlaşılmaktadır. Halk içerisinde “ilaçlık bal” olarak da isimlendirilmektedir. İnsan sağlığına bir hayli faydalı olmasının yanı sıra pek çok hastalığa ve kansere karşı etkisi bulunmaktadır. Vücudun bu tür tehlikeli hastalıklarla savaşmasına yardımcı olmaktadır.

Meşe balının içerisinde vücudun savunma sistemini güçlendirecek içerikler bulunmaktadır. Yapısındaki enzimlerle beraber insan yaşamı üzerinde önemli bir etkisi olduğu bilinmektedir. Mide, karaciğer ve böbrek sorunlarının tedavi edilmesinde destekleyicidir. Metabolizmanın dengelenmesi, kan dolaşım sisteminin iyileştirilmesi gibi pek çok etkisi mevcuttur. Barındırdığı özellikler sayesinde grip gibi rahatsızlıklarda olumlu etkileri vardır. Boşaltım sistemi bozuklukları gibi hastalıklar için de yatıştırıcı özelliğiyle öne çıkmaktadır.

Kişinin belleğinin güçlendirilmesinde, hafızanın uyarılmasında etkili olan meşe balı, kalsiyum açısından bir hayli zengindir. Diş ve kemiklerin kuvvetli olmasında etkisi vardır. Belirli yaş üstü olan erkeklerin prostat enfeksiyonlarına karşı etkisinin olduğu bilinir. İdrar kaçırma sorunu yaşayan kişilere bir hayli iyi geldiği bilinmektedir. Uzmanlar tarafınca önerilen bal türlerinden biri olmasının yanı sıra şeker oranı bir hayli düşüktür. Bundan ötürü şeker hastalarının tüketimi için uygun olduğu bilinmektedir. Hamileliğin ilk iki ayında da bir hayli faydalı olan meşe balı, kalp dostudur. Kişinin gün boyu zinde kalmasını sağlarken var olan yorgunluk hissini en aza indirir.

Meşe Balı Nasıl Tüketilmelidir?

Meşe balının tüketilmesi için tavsiye edilen miktar günde iki defa olmak üzere birer yemek kaşığı şeklindedir. Ek olarak en iyi tüketim şekillerinden birisi ılık suyla karıştırılarak içilmesidir. Bu şekilde içildiği zaman kana çok daha hızlı şekilde karışmaktadır ve olumlu etkilerinden daha hızlı faydalanmak mümkündür.

Meşe balını aç karnına tüketilebilmektedir. İçerisinde barındırdığı zengin besin değerlerinden ötürü aç karnına tüketilmesinde bir sakınca görülmemektedir. Ayrıca meşe balını yutmadan önce ağzınızda bir süre bekletebilir, dilinizde erimesini sağlayabilirsiniz. Önerilen tüketim şekillerinden biri de bitki çaylarının içerisine doğal tatlandırıcı olarak da kullanılmaktadır. Kahvaltı sofralarında sevilerek tüketilen meşe balı, yoğurtla veyahut kahvaltılık gevreklerle de yenilebilmektedir.