Kestane Balı Nedir?

Arıların, kestane ağaçlarının çiçeklerinden topladığı nektarlar ile elde edilen bal türlerinden birisi kestane balıdır. Kestane ağacının çiçeklerinden yılın belirli dönemlerinde, çiçeklenme sonrasında toplanıp elde edilmektedir. Kestane ağaçlarının bulunduğu bölgelerde oluşan kestane balının kendine has bir kokusu vardır. Daha keskin bir kokuya sahip olan kestane balının hafif acımsı bir tadı bulunmaktadır ve koyu bir rengi vardır. Halk arasında çok uzun yıllardan bu yana acı bal olarak da isimlendirilmektedir.

Kestane balının tadını etkileyen bazı faktörler de bulunmaktadır. Bunlar arasında toprak türü, iklim koşulları gibi belirgin seçenekler yer almaktadır. Ülkemizdeki kestane ağaçlarının ağırlıklı olarak Karadeniz ve Ege bölgelerinde bulunduğu bilinmektedir. Ek olarak Antalya’nın doğusunda yetiştiği görülmektedir. Yılın Mayıs ve Haziran aylarında çiçek açan kestane ağaçları, bal arılarını çekmektedir. Ağacın çiçeklerinden arıların topladığı nektarlar, kestane balına dönüştürülmektedir.

Kestane balından söz edildiği zaman en çok merak edilen konulardan birisi kestane balının nasıl oluştuğudur. Pek çok faydası bulunan bu bal türü, kestane ağaçlarının bulunduğu bölgelerde elde edilmektedir. Monofloral bal türlerinden biri olan kestane balı, kestane ağacındaki nektarlardan oluşmaktadır. Arıları cezbedici kokusuyla kendisine çeken bu ağaçların çiçeklerinden nektarlar toplanılmaktadır. Toplayıcı arılar olarak bilinen bu arı türleri, nektarları kovana kadar taşımaktadır. Sonrasında kovanda nektarları işçi arılara vermektedirler. İşçi arılarının midelerindeki enzimli salgılarla karışan nektar kestane balına dönüşmektedir. Dönüşüm işleminin tamamlanmasının ardından da işçi arılar tarafınca kovanda bulunan bal peteklerine aktarılmaktadır. 

Kestane Balının Faydaları Nelerdir?

En faydalı besinlerden biri olarak bilinen kestane balı, az oranla üretilirken en değerli ballar arasındaki yerini korumaktadır. En değerli ballar kategorisinde olmasının temel sebebi de pek çok faydasının olmasından kaynaklanmaktadır. Detaylandırmak gerekirse kestane balı insanın vücut direncinin artmasını sağlamaktadır. Bu sayede hastalıklara karşı direnciniz artar, bağışıklığınız güçlenir. Grip, nezle ve soğuk algınlığı gibi hastalıklarla karşı bir hayli etkili olduğu bilinmektedir.

Güçlü bir antioksidan olarak tanınan kestane balı, vücudun temizlenmesi, mikropların vücuttan uzaklaştırılması konusunda görev yapar. Astım hastalığının tedavisinde kullanılmaktadır. Kişinin vücudundaki halsizliğin alınmasında, enerji kazanımında önemli bir rol üstlenmektedir. Kuru öksürüğe karşı faydaları bulunan kestane balı, balgam söktürücü olarak da tüketilmektedir. Yaşanılan boğaz enfeksiyonlarında, idrar yolu enfeksiyonlarında iyileştirici etkisiyle öne çıkmaktadır. Pek çok kişinin muzdarip olduğu ağız kokusunun önlenmesinde rol almaktadır. Kalp ve damar sağlığını korurken insan sağlığını büyük oranda etkileyen kan pıhtılaşmasının önüne geçmektedir.

Kestane balını ölçülü bir şekilde tükettiğiniz zaman cildinizin temizlenmesi, sivilce, akne gibi olumsuzluklardan korunmanız mümkündür. Kasların gevşemesi, rahatsız edici krampların giderilmesi konusunda rol oynamaktadır. Hafızanın güçlenmesinde de etkisi olan kestane balı, göz sağlığına olumlu yönde katkı sağlamaktadır. Hastalıklı olan hücrelerin büyümesi ve yayılmasına engel olduğu bilinmektedir.

Hakiki Kestane Balı Nasıl Anlaşılır?

Kestane balı almak isteyenler, satın alacakları balın gerçek olup olmadığı konusunda kuşkuya düşmektedir. Bu yüzden hakiki kestane balı nasıl anlaşılır şeklinde pek çok soru sorulmaya devam edilmektedir. Kestane balı, diğer ballarla kıyaslandığı zaman yoğun bir kıvam ve koyu bir renkle sizleri karşılar. Bu iki özelliği sayesinde bile diğer ballardan kolayca ayırabilirsiniz. Tadına baktığınız zaman hafif bir acılık hissedersiniz. Kendine has kokusu ve buruk tadıyla diğer bal türlerine benzemez.

Gerçek kestane balı bulmak istediğiniz zaman dikkat etmeniz gereken kriterler arasında marka, son kullanma tarihi ve parti numarası gibi seçenekler de yer almaktadır. Satın alacağınız üreticinin firma adının, firma adresinin belli olduğuna dikkat etmelisiniz. Bu sayede güvenilir kestane ballarını tercih etmiş olursunuz.