Hayıt Balı Nedir?

Bal arılarının en aktif durumda olduğu ilkbahar ve yaz dönemlerinde, Akdeniz ve Ege bölgelerinde çiçek veren, Hayıt bitkisi mor ve beyaz taç yapraklara sahiptir. Çok eski dönemlerde tıbbi amaçlı kullanılan bu bitki, yaraların hızlı bir şekilde iyileşmesi için de kullanılmıştır. İlyada destanında da söz edilen Hayıt şimdiki dönemlerde bir bal çeşidi olarak da karşınıza çıkmaktadır. Hatta Hayıt ürünleri arasında en kıymetli olanının Hayıt balı olduğu bilinmektedir. Arılar tarafından işlenerek yapılan Hayıt balı, sonbahara doğru hasar edildiği zaman açık kırmızı renge sahiptir. Akışkan bir yapısının olmasının yanı sıra hasat edildikten ilk altı ay içerisinde koyulaşmaktadır. Daha yoğun bir kırmızı yapıya bürünün bu bal çeşidi, baharatımsı bir kokuya sahiptir. Dili burkan bir tada sahiptir. Diğer yandan çiçek balıyla kıyaslandığı zaman daha geç bir şekilde kristalize olduğu anlaşılmaktadır.

Pek çok kişinin tercihi arasında yer alan Hayıt balı her derde deva olarak yorumlanmaktadır. Halk arasında “Kanser savaşçısı” şeklinde yorumlar yapılmaktadır. Yapılan araştırmalara göre kansere karşı doğal bir koruyucu niteliği taşıdığı bilinmektedir. Elbette barındırdığı özellikler bununla sınırlı değildir. Doğal bir antibakteriyel olmasının yanı sıra kişinin sağlığını olumlu yönde etkilemektedir. Hem hastalıklardan korunma hem de hastalıklara karşı şifa amacıyla tüketilmeye devam edilmektedir.

Hayıt Balının Faydaları Nelerdir?

Bal türleri arasında öne çıkan seçeneklerden biri olan Hayıt balı, yeni doğum yapan kadınlar için sıkça önerilmektedir. Çünkü emziren kadınlarda anne sütünün artmasına yardımcı olmaktadır. Yalnızca kadınlarda değil erkeklerde de etkisi oldukça yüksektir. Ergenlik dönemi hormonlarının dengelenmesi amacıyla hem kadınlar hem de erkekler tarafından tüketimi devam etmektedir. Kadınlarda östrojen hormonunun düzenlenmesini sağlayan Hayıt balı, sindirim sisteminin düzenlenmesini sağlamaktadır. Hazımsızlığa iyi gelmesinin yanı sıra düzenli tüketimde bağışıklık sisteminin güçlenmesine destek olmaktadır.

Şifa olarak kullanılan Hayıt balı acı olmamasının yanı sıra hoş bir tada sahiptir. Şekerlenme düzeyi orta seviyedir ve genizde çok fazla acı hissi bırakmamaktadır. Pek çok kişinin hastalıklara karşı aldığı önlemler arasındadır ve sağlığı direkt olarak, olumlu yönde etkilediği bilinmektedir. Kısırlık, mide rahatsızlıkları ve çok daha fazlasına karşı olan korumasıyla bilinçli tüketicilerin ilk tercihleri arasında yer aldığı söylenebilmektedir. Kaliteli bal türlerinden biri olan Hayıt balının tüketimi hakkında doğru bilgiye sahip olunması da önemlidir. Bundan ötürü Hayıt balı nasıl tüketilmelidir şeklinde birçok soru sorulmaya devam edilmektedir.

Hayıt Balı Nasıl Tüketilmelidir?

Sağlık açısından bulunan faydalarıyla pek çok kişi tarafından önerilen Hayıt balı oldukça lezzetlidir. Barındırdığı etkilerden ötürü en çok sorulan sorulardan birisi de nasıl kullanılması gerektiğidir. Hayıt balı, sabahları aç karnına olacak şekilde bir çay kaşığı kadar tüketilebilmektedir. Günden güne olacak şekilde, aşırıya kaçmadan arttırılması da mümkündür. Birçok kişi Hayıt balını, Hayıt macunu yapmak amacıyla da kullanmaktadır. Yoğun olarak kadınlar tarafından tüketildiği söylense de erkekler de Hayıt çiçeğinin balını tüketmektedir. Çünkü Hayıt balının erkeklerde prostat önleyici özelliğinin olduğu bilinmektedir.

Antioksidanlar açısından zengin bir bal türü olan Hayıt balı, karaciğer hasarına karşı da güçlü bir etkiye sahiptir. Koruyucu ve destekleyici özellikleriyle bilinen bu bal çeşidi, kadın hastalıklarına karşı önemli bir kalkan görevi görmektedir. Kişilerin stresten kaynaklı olarak yaşadığı fiziksel rahatsızlıkları önlemektedir. Saymakla bitmeyen etkilerinin yanında tüketiminde de çeşitlilik söz konusudur. Kahvaltılarda da sevilerek tüketilirken metal olmayan bir kaşık kullanmanız faydalı olacaktır. Birçok kişi Hayıt balını kahvaltıda ekmeğin üzerine sürerek tüketmektedir.